MHM Online

MHM 99

MHM 97:n orastavan menestyksen innoittamana aloitin kokonaista kaksi peliprojektia. MHM 98 tuli olemaan jääkiekkomanagerisimulaatio, jonka jälkeen ei enää tarvittaisi uusia jääkiekkomanagerisimulaatioita. Ultimaattinen Fantasia (joopa joo, olin vissiin pelannut liikaa Final Fantasy seiskaa) taasen sai luvan olla Nethackin tyyppinen merkkipohjainen ropellus, mutta editorilla jolla koko maailma tekisi siihen uusia seikkailuja. Ennen pitkää priorisoin jälkimmäisen edellisen kustannuksella.

Taoin mahtiropeani lyhyesti, mutta intensiivisesti, kunnes ymmärsin urakan mahdottomaksi. Olin sentään oppinut joitain asioita, jotka kannustivat minut hylkäämään MHM 98:n koodipohjan ja lähtemään liikkeelle puhtaalta pöydältä. Otin samalla EA Sportsin kiinni vuosiluvussa -- oli MHM 99:nvuoro näyttää kyntensä.

Oikeat pelaajat tai kuolema

MHM 99:n kantava teema oli oikeat pelaajat -- tarkoittaen sitä, että pelaajan joukkueilla on pelaajia yksinkertaisen taitolukeman sijaan, ja managerin vastuulla on paitsi pelaajakaupat, myös ketjujen kasaaminen ja muuta aiheeseen liittyvää.

Käyttöliittymällisesti edellämainitut ja muut eteenpäinviedyt asiat ovat luonnollisesti haastavampia kuin simppeli Enterin rämpyttäminen, ja kokemattomuuteni näkyy: MHM 99 on kaikista koskaan tekemistäni tuotteista, digitaalisista tai ei, kuvallisesti kuvottavin.

Olen ensimmäisenä myöntämässä, ettei minulla ollut eikä ole mitään graafista tajua, mutta nykyään sentään ymmärrän matkia ja kopioida paremmin osaavia tai valmista enkä kylve omassa tyylitajuttomuudessani kuten MHM 99:n aikoihin. Käyttöliittymä, värit, kaikki ysiysiin liittyvä on susirumaa ja sekavaa. Ainoa, mitä en ymmärrä, on kuinka en kymmenen vuotta sitten osannut tai tahtonut reagoida asiaan. Haha!

Keksin ysiysiä varten paljon kaikenlaista uutta ja ihmeellistä, mutta en joko osannut hyödyntää niitä konseptuaalisesti tai teknisesti parhaalla mahdollisella tavalla. Jälkikäteen ajateltuna MHM 99 on ensimmäisen trilogiani heikoin lenkki. Ei niin heikko kuin muistin, nyt vuonna 2019 MHM 99 tuntui itse asiassa ihan OK:lta, mutta heikoin se silti on.

Totta kai osansa asiassa on MHM 2000:lla, joka on ikään kuin MHM 99:n turboahdettu kasvojenkohotus ja tekee edeltäjänsä täysin turhaksi. "Ysiseiskalla" on minulle paljon tunnearvoa, mutta MHM 99:lle on hankalaa keksiä muuta oikeutusta kuin MHM 2000:n ideologisena pohjana toimiminen.

Pelaa

En aio remasteroida MHM 99:ää, en ainakaan ennen kuin kylven rahassa ja voin tehdä sen koska on sellainen olo. En usko että kukaan kaipaa tätä. Hyppään ysiseiskan remasteroituani suoraan kakstonniseen, jotta toiseen trilogiaani jää vielä varaus kolmannelle pelille.

DOS-versiot kyllä toimivat jos kiinnostaa kokeilla. Katso alas, ystävä.

Lataa

MHM 99 on DOS-peli. Tarvitset Dosboxin pelataksesi sitä.

Takaisin